„CyberEx 2018“ – kibernetinio saugumo varžybos LITNET komandai


Ketvirtą kartą vykstančiose „CyberEx“ tarptautinėse kibernetinio saugumo varžybose, kurių pagrindinė būstinė šiais metais buvo Vašingtone (2018 m. birželio 13 d.), dalyvavo Lietuvos LITNET jungtinė komanda.

„CyberEx“ – tai galimybė stiprinti reagavimą į kibernetinius incidentus ir gerinti bendradarbiavimą šioje srityje. Šios iniciatyvos ėmėsi nacionalinio kibernetinio saugumo institutas (INCIBE). Pagrindiniai tikslai: Amerikos Valstybių Organizacijos (OAS) ir kibernetinio saugumo centro (CNPIC) nacionalinės infrastruktūros apsaugos stiprinimas.

Kaip pranešė Nacionalinės kibernetinio saugumo instituto (INCIBE)  savo pareiškime, šiose pratybose, kaip naujovė bus du stebėjimo ir kontrolės (INCIBE būstinė Leon ir Vašingtone OAS) centrai. „Kadangi tokios pratybos tęsis ir kitose šalyse, tai metų pabaigoje planuojame pateikti išsamią ataskaitą apie jų kompetencijos lygį ir tobulintinas sritis, dalyvių veiklos ataskaitą.” [INCIBE]

Dalyviai iš trisdešimt penkių šalių, iš kurių devynios buvo Europos Sąjungos šalys,  dar dvylika yra Lotynų amerikiečiai ir kiti buvo kviestiniai iš Afrikos ar Azijos: Egiptas, Uganda, Taivanas, Honkongas, Pietų Korėja, Tailandas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Nigerijoje. Taip gera pasidžiaugti, kad net dvi komandos buvo iš Lietuvos.Aštuonias valandas, komandos varžėsi, kuri greičiau išspręs didžiausią skaičių iššūkių be tiesioginio vienas kito puolimo. Ekspertai iš viešųjų ar privačių, karinių, akademinių ir pilietinės visuomenės sektorių reagavimo yra suskirstyti į „CyberSecurity“ skirtingas komandas, būrius. Komanda daugiausiai gali susidaryti iš keturių narių, vienas iš jų kapitonas.

Tarp septyniasdešimt septynių dalyvaujančių komandų, kurios sudarytos iš IT saugumo ekspertų ir IT saugumo technikų su didele patirtimi informacinių technologijų ir telekomunikacijų srityje, turėjo varžytis vėliavos pagrobimo rungtyse (angl. k. Capture the flag CTF). Tai pratybų formatas skirtas dalyviams įgyti patirties stebint galimus kibernetinių atakų, įsibrovimo bandymus ir komandinio darbo gebėjimą reaguoti į panašias situacijas, kurios įvyksta realiame pasaulyje. LITNET komanda šiose pratybose pateko į TOP 20 geriausių komandų.

Tarptautinė „CyberEx“ yra dalis 2015 m. tarp Ispanijos Užsienio reikalų ministerijos ir Europos Sąjungos ir OAS bendradarbiavimo pasirašytos sutarties, kurios tikslas kurti įvairią bendradarbiavimo veiklą, koordinuotai ir veiksmingai stiprinti apsaugos lygį tarptautiniu lygmeniu.

Komandų reitingai varžybų metu.