Autorun išjungimas


Autorun ir Autoplay funkcionalumas MS Windows sistemose

Autorun: Windows automatiškai įvykdo programą, kuri įrašyta į failą Autorun.inf. Programa įvykdoma, kai prie kompiuterio prijungiama (įdedama) išorinės atminties saugykla (USB raktas, CD ir kt.)

Autoplay: prie kompiuterio prijungus (įdėjus) išorinės atminties saugyklą Windows perskaito saugyklos turinį ir pasiūlo atlikti tam tikrus veiksmus – atverti katalogą, groti muzikinius failus ir pan. Tarp siūlomų veiksmų yra ir paleisti programą, kuri norodyta faile Autorun.inf (jei Autorun funkcija įjungta).

Pastaruoju metu plintantys virusai aktyviai išnaudoja USB Flash priemones: įkišus USB raktą į kompiuterį virusas paleidžiamas atidarant USB rakto atmintinę. Panašios bėdos gali kilti atidarant CD/DVD diską, išorinį diską ar kitokią saugyklą. Norint išvengti tokių virusų automatinio paleidimo būtina išjungti MS Windows Autorun funkciją, kuri automatiškai paleidžia programas iš prijungiamos atmintinės.

Microsoft pateikiamos instrukcijos neišjungia Autorun funkcijos, dėl to ir grėsmė užsikrėsti virusais iš USB atmintinės išlieka (tai gali įvykti dukart spragtelėjus užkrėsto USB rakto piktogramą).

Rekomenduojami Autorun išjungimo būdai:

  1. Microsoft rekomenduojamas būdas – įdiegti atitinkamą pataisą ir įvykdyti kitus nurodymus. Tai išjungs ir Autoplay ir Autorun funkcijas.
  2. Kitas būdas: Įdiekite žemiau nurodytą registro reikšmę:
REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionIniFileMappingAutorun.inf]
@="@SYS:DoesNotExist"

Šią registro reikšmę galite įdiegti atsisuntę failą disableauto.reg ir dukart spragtelėję jį. Tai išjungs automatinį programos paleidimą per Autorun.inf failą. Autoplay funkcionalumas išliks. Atkreipkite dėmesį, kad šiuo antruoju būdu išjungus Autorun funkciją gali kilti sunkumų diegiant programinę įrangą ateityje.

Daugiau informacijos: